
Join ELS Frequently Asked Questions (FAQ) 

The Department of Early Childhood (an alignment of Office or Early Care and Education and 
First 5 SF) are excited to announce that we are expanding our Early Learning San Francisco (ELS) 
city-funded program. If you are interested in joining this program, the first step is to view the 
ELS Informational Session recording on our website at Join ELS to find out more about the 
benefits of joining the ELS program and the application process. 

The Join ELS webpage has many other useful resources and tools that will provide guidance on 
the application process and meeting the requirements and expectations in order to join the ELS 
city-funded program. We strongly recommend you closely review all information regarding the 
Application Process, Quality Standards, Quality Pathway Portfolio Tool, and Pre-ELS Resource 
Guide.  

You may still have questions after you have reviewed all posted information on the website.  
Don’t worry! Here are a collection of questions and answers.   If you still have questions, please 
contact our team at JoinELS@sfgov.org. 

Eligibility 

1. Q. Can I apply if I am in the process of applying child care license?
A. An active California child care license is required. Once your license is activated, you
may apply.

2. Q. I recently opened my FCC and already met the educational requirements, but I have
no enrolled child in my program yet. May I apply?
A. You may apply to begin the process. You will need enrolled children to demonstrate
how you meet some of the Quality Standards, including participation in a CLASS
Assessment which requires enrollment of 50% for center-base, at lease 2 children for
Family Child Care.

3. Q. My program is not located in one of priority neighborhoods or only provide services
to 3-5 years old. May I apply?
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A. You may apply. While we will be prioritizing funding and access to priority 
populations, including infants/toddlers and key neighborhoods, the Prop C initiative 
supports expansion city-funded child care for 0-5 year olds in San Francisco.   
 

4. Q. If I am not ready to submit my ELS application this time, when can I apply? 
A. Applications are being accepted on a rolling basis. You are welcome to apply when 
your program is ready.  
 

5. Q. How soon may I apply before completing Qualification requirements? 
A. You or a staff member who is a lead teacher must complete the qualifications prior to 
starting the formal application process. We encourage the program to access the 
resources on JoinELS to begin preparations and contact us at JoinELS@sfgov.org to let us 
know your progress. 
 

6. Q. What does in good standing with licensing mean?   
A. Community Care Licensing Requirements Centers and FCC Homes must have a 
current license with Community Care Licensing Division (CCLD) of the California 
Department of Social Services, and be ‘in good standing’ (per the Health and Safety 
Code Sections 1596.773 and 1596.886), which means they do not currently have any of 
the following:    

• An administrative action taken or in the process of being taken (denied 
application, denied exemption, temporary suspension order, expedited revocation 
action, revocation action, noncompliance conference, or exclusion action that is 
being initiated, in process, or already taken place)    
• A license in probationary status   

   
Unresolved Type A, B & C violations noted during a licensing visit. ELS providers shall 
forward, upon receipt, to OECE any licensing report, any licensing documents that 
document noncompliance conference between CCLD and the licensee, and/or a copy of 
an Accusation that indicates CCLD intent to revoke the facility’s license.    
  
During the application process, the program officer will review any published reports 
and will ask if you had any recent (unpublished) visits/citations. If there are issues of 
concern an program office will discuss the issue with the program, review report, and 
corrective action plan and will determine the appropriate training and technical 
assistance if applicable.  
 

Application Process  

1. Q. After I submit my application, how soon will l be approved as an ELS Qualified Site? 
A. The timeframe for integrating a new program into the ELS network varies. You can 
use the Quality Pathway Portfolio self-assessment tool on our JoinELS webpage to find 
out how ready your program is to meet each quality standard. This tool is designed to 
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be used with the Quality Standards and the PreELS Resource Guide, also on the 
webpage. 
 

2. Q. How do I know if my application submitted successfully?  
A. Once your application is submitted, an auto confirmation message will appear on 
your screen. Our team will review your application and respond within three weeks of 
your submittal. If approved, your program will be accepted into the next available 
application cohort.  
 

3. Q. What should I expect after I submitted the application? Who should I contact if I 
have any questions? 
A. After your ELS application is approved, you will receive a confirmation email which 
explains the next steps and which application cohort you have been assigned to. You are 
welcome to contact JoinELS@sfgov.org for questions.  
 

4. Q. Can I withdraw my ELS application at any time? 
A. Yes, you can withdraw your application anytime during the process. Please email us 
at JoinELS@sfgov.org.  

 
5. Q. Does the office follow any priority policies to process the applications? 

A. Yes. Applications are processed as they are received. We check the information 
provided and licensing information. Accepted programs are assigned to a cohort which 
will follow a quarterly timeline. Within each cohort, resources are prioritized for 
programs that are located at the most high-need neighborhood and/or enrollment of 
the target population.  
 

6. Q. Will I be assigned to a Program Officer?  
A. Program Officers are assigned on an as-needed basis when available to programs that 
are in our high priority categories. Other programs will be on a self-directed track. There 
are resources, tools, and drop-in sessions with staff that will be accessible to all 
applicants and staff are accessible via email at JoinELS@sfgov.org. 
 

Program Quality 

1. Q. I do not know how to conduct Environmental Assessment. How I can get support?  
A. You must complete Standard 1, 2, 3, 4, 6, and 8 before requesting environmental 
assessment. Our staff will review your portfolio first and then will guide you to complete 
Environmental Assessment.  Of course, additional support will be arranged based on 
your program needs.   
 

2. Q. How do I know if my program meets the Standard 5- Environment? 
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A. Environment self-assessment must be conducted by an external reviewer.  The 
reviewer will follow the guidelines below to value the classroom environment based on 
assessment tools.  

• Department approved Step Up to Quality self-assessment: a minimum of 70% yes 
indicators; up to 30% of items can be partial or no. All “no” items need to 
justification or plan for improvement in each “no” item  

• ECERS-R/ITERS-R/FCCERS-R: minimum 4.5 score 
• ECERS-3, FCCERS-3: minimum 4.5 score 
• NAEYC Classroom Check List: to be discussed with program officer 
• Other research-based assessment tool upon approval by SF OECE/First 5 SF: to 

be discussed with program officer 
  

 
3. Q. How can I request CLASS assessment and where can I get a support?  

A. WestEd is one of the contractors from San Francisco Quality Team who will visit your 
program and conduct the CLASS Assessment.  If you have not attended any CLASS 
trainings, please use our Pre-ELS Resource Guide to find CLASS trainings resources.  
Once you have submitted your Quality Pathway Portfolio and participated in a site visit 
with a program officer, you may be referred for a CLASS Assessment. 
 

4. Q. I am the FCC owner and I do not have 12 ECE units, can I hire a teacher to fulfill 
Qualification Standard? 
A. You may hire a teacher who has completed CDEV 53; CDEV 66; CDEV 67, and 3 ECE 
elective units.  You must enter the teacher’s employment information including their 
wage in your own account of CA Early Care & Education Workforce Registry. We may ask 
you to show additional document to prove your staff's employment. 
 

5. Q. I took some ECE classes at different colleges. How can I know if those classes are 
equivalent to CDEV 53; CDEV 66; and CDEV 67? 
A. We recommend reaching out to City College of San Francisco- Child Development and 
Family Studies Department and meeting with an advisor. You can contact the 
department at cdev@ccsf.edu or 415-452-5605. 
 

6. Q. My program currently is not using Early Learning SF approved curriculum. Can my 
program keep using our own curricula?  
A. For programs using a self-developed curriculum or curriculum that is not pre-
approved, please submit the Curriculum Statement Form that is part of the Quality 
Pathway Portfolio Tool and any supporting documentation that describe how your 
curriculum is aligned with the CA Foundation & Frameworks and how the curriculum 
promotes learning across all domains. If you have questions about curricula not listed as 
the Early Learning SF approved curriculum, please contact JoinELS@sfgov.org.  
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7. Q. Currently my program does not follow the ELS group size standard.  Should my 

program decrease enrollment and service less children?  
We recommend that you contact JoinELS@sfgov.org to arrange a meeting about your 
particular situation. We can offer consultation on modifying your space, ratios, or group 
size to meet the requirement. 
 

8. Q. I already have my BA degree. Do I have to attend other professional trainings?  
A. Teachers must complete at least 6 hours of training on each of the following topics at 
least once: 1) Child Development/ Learning Foundations (0-5); 2) Inclusion and Meeting 
the Needs of Young Children with Disabilities or other special needs; 3) Family 
Engagement and Support; 4) Anti-Bias/ Equity training. Once a program officer reviews 
your Quality Pathway Portfolio, they may recommend additional training to prepare you 
to meet the Quality Standards. 
 

9. Q. I do not know how to upload transcripts and training certificates in CA Workforce 
Registry, where can I get help?  
A. You can contact Children’s Council Help Desk by email, support@childrenscouncil.org; 
or phone 415-343-4669.  You are welcome to contact them for support with 
administrative access and navigating your registry profile.  
 

10. Q. How can I request technical assistance or coaching supports when I need help 
building my quality portfolio?  
A. Please refer to the Pre-ELS Resource Guide (English, Spanish, Chinese) on the website 
for additional information. Once your application is approved, you will be invited to 
drop-in sessions for your application cohort. For coaching support on a specific 
standard, you may contact JoinELS@sfgov.org. A program officer will evaluate your 
request and determine available resources.  
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